Historik

Fastigheten Luthagård byggdes på 1920-talet av VD för Saugbruksföreningen, Albert Luthander. Bröderna Arthur och Adolf Olsson blev under 1950-talet nästa ägare och drev verksamheten på gården vidare under många år. På gården bedrevs, med den tidens mått mätt, ett stort hönseri.

När Edsfödda Lisa Andersson, som resande EFS-präst år 1981, observerade en annons i Dalslänningen, som för övrigt hennes far prenumererat på åt henne, om att fastigheten var till salu inleddes en spännande epok i en liten men vacker del av Guds Paradis på jorden. Lisa Andersson kontaktade sin väninna Karin Arnmarker i Vårgårda och båda möttes i en stark vision och tro på att Gud skulle kunna ha användning för Luthagård, som en andlig mötesplats.

Försäljningen av fastigheten medförde intressanta förhandlingar mellan ägaren och mäklaren, vilken på ett märkligt sätt fick ägaren att sänka priset rejält, för att göra köpet möjligt. En seriös spekulant från Stockholm uteblev, av okänd anledning, från en inbokad förhandling med ägarna. Idag kan man se tillbaka på dessa minnen med ett leende och konstatera att, ”underliga äro Herrens vägar”.

Så fördes då affären i hamn. Lisa och Karin var lyckliga ägare av en fantastisk gård. Dock var den i stort behov av omfattande reparationer och underhåll. Lisas pappa sa skämtsamt att han ångrade att han prenumererat på ”Dalslänningen” åt dottern Lisa. Vad skulle ensamma kvinnor, utan karlar ta sig till?

LÄS MER OM DENNA EPOK genom att klicka på Lisa och Karin 1981-1999…

Lisa och Karin 1981-1999
Elna och Magnus 1999-2004
Gun och Leif 2004- 2018